Mobilapp

Apputveckling för iPhone, iPad & Android
Användningen av mobila appar ökar snabbt. React Native, Cordova/Phonegap och Meteor är tekniker som tänker nytt och slår konkurrenterna i kostnad och utvecklingstid.

Användningen av mobila appar har på de senaste två åren (2013-2015) ökat med 90% och står nu för 53% av all tid som läggs på desktop, mobila appar och i den mobila webbläsaren (enligt en amerikansk rapport på användningen av mobiler i USA, The 2015 Mobile App Report). I Sverige har vi ingen motsvarande undersökning, men IIS som årligen gör en undersökningar på svenskarnas internetvanor konstaterar att en majoritet av befolkningen har en smart mobiltelefon (77%) och att 62% av dessa använder internet på mobilen dagligen (från IIS rapport on Svenskarna och Internet 2015). Med denna kunskap kan vi med största sannorlikhet konstatera att vi inte är långt ifrån USA i hur vi använder appar kontra mobila sajter i mobilen.

I en webbenkät från 2015 kom det fram att omkring nio av tio användare med smart mobil har haft problem med att surfa på mobilsajter. Även om situationen blivit bättre så uppger många fortfarande att de är skälet till att de lämnar en mobilanpassad hemsida. Det vanligaste problemen är att knapparna är för små, svårt att klicka på länkar och att man irriterar sig på att behöva scrolla i sid- och höjdled.

Faktan talar för att en mobilanpassad hemsida är på väg att försvinna, och att appar kommer ta över. Det finns dock flera faktorer som talar emot detta, låt oss bryta ner det tillsammans.

Längre utvecklingstid och dyra utvecklare

Det är sant att en app tar längre tid att bygga än en mobilanpassad hemsida, dels för att man inte kan återanvända delar av sin hemsida till den mobilanpassade websidan talar mycket för detta.
Och tyvärr är det också så att man måste bygga en app för respektive platform, där det inte går att dela på native kod mellan iOS och Android.
Utvecklare som är specialister på båda plattformarna är dessutom svåra att hitta och därmed högt eftertraktade, det är inte ovanligt att en utvecklare som skriver native applikationer endast är bekant med den ena plattformen och programmeringsspråket, medans de som kan båda får höga ersättningar.

Snabbare, bättre anpassat och snyggare

Vid framtagandet av en mobil applikation jämfört med en mobilanpassad hemsida, tar man ofta fram specialanpassade gränssnitt som är byggda för att passa en liten skärm. Medans när man gör en hemsida responsive så försöker man oftast helt enkelt få plats med allt på en liten skärm. Det är helt enkelt så att man inte jobbar lika mycket på upplevelsen som man gör när man tar fram en mobilanpassad hemsida. En mobilapp sparas i mobilen vilket gör att den startar snabbare, den kan dessutom komma ihåg exakt var du var i appen så att den kan startas upp ögonblickligen direkt där du var. Detta gör att en mobilapp alltid upplevs lite snabbare och lite bättre än en mobilanpassad hemsida.

En mobilapp är inte lämpat för alla företag

En mobilapp ska inte ersätta eran hemsida, för ingen vettig människa laddar ner din app istället för att söka upp dig på nätet för att läsa om ditt företag. Det är helt enkelt inte ämnat för att ha presentations eller marknadsföring som enda funktion i en applikation. Vi brukar tänka på om det är någon viss funktion som hade underlättat om den var i en app istället för på den mobila hemsidan, och i sådana fall destillerat ut den och gjort en grymt häftig upplevelse med bara den.

En bra app är en app som bara gör en sak

Som tidigare nämnt så har vi för vana att tänka information och längre läsning på eran hemsida, och funktioner med hög tillgänglighet eller med special behov av t.ex. GPS i bakgrunden, accelerometer eller behov av viss hårdvara är något man gör en app. Så är det också viktigt att komma ihåg att appen inte gör för mycket på samma gång, t.ex. insåg Facebook att deras chatt var bättre ämnad som en egen applikation, och gjorde på så sätt inte de inte tappade alla marknadsandelar till de nya konkurrenterna som dök upp med enbart fokus på att vara en chatt.

Alternativ till native appar men ändå native

Du har säkert redan som vi funderat på alternativ till både en mobilanpassad webbsida och en native applikation. Om du inte redan hört talas hybrid-appar som t.ex. Cordova/Phonegap så har du missat något, med denna teknik man man med vanliga webbutvecklare som har lite erfarenhet av mobilanpassning samt en känsla på interaktionsdesign och design skapa appar i JavaScript som upplevs som native applikationer men drar fördelar från webb-tekniken.

Andra alternativ som är lite mer nya på banan är React Native som också bygger på språket JavaScript. Denna teknik gör det möjligt att styra native komponenter och bygga upp gränssnitt med dessa i enbart JavaScript. Upplevelsen är likvärdig med en native applikation och denna drar också nytta av all teknik som utvecklats för webben sen dess barndom. Det kräver dock en djup erfarenhet av React och en viss kunskap av native delarna om man bryter mark med funktioner som ingen byggt innan.

Har du hört talas om Meteor så vet du säkert också att med denna teknik så kan man även bygga mobilappar, och inte bara webb-appar som t.ex. Facebook för webben. Just nu blir dessa appar bygga i tekniken för Cordova/Phonegap, men Meteor har gjort det busenkelt att komma igång med Cordova.

Sammanfattning

Användningen av mobila appar ökar snabbt och i Sverige har dom flesta numera en mobiltelefon som dom använder för att nå internet dagligen.
Att bygga en mobilapp istället för en mobilanpassad hemsida är väl värt det dyrare kostnaden men kräver ett par specialister.
Bygger man en hybrid-app kan man dra nytta av fördelarna med båda alternativen, och spara ett par slantar genom att återanvända kod mellan webbsidan, ios och android lösningen.

Slutsats och rekommendation

Vi på Studio Interact har över 15 års erfarenhet av webbutveckling och många utav oss har snabbt anpassat oss till den senaste utvecklingen på webben.
Och vi har byggt flera lösningar i React och Cordova/Phonegap.

Vår rekommendation är att välja att bygga en hybrid app med webb-teknik om du känner att behovet av en mobilapp är högre än en mobilanpassad hemsida. Är du osäker på vilket som passar dina behov så får du gärna höra av dig på mail, telefon eller komma förbi vårat kontor för en kaffe på hög höjd.

Modernt, stabilt och lättanvänt. Verktyg som fungerar.

Webbplats

Så lyckas du med din webbplats

Mobilapp

Apputveckling för iPhone, iPad & Android

E-handel

Att skapa en lönsam nätbutik

Intranät

Fokus på användare och innehåll ger mest effekt

Drupal

Ett av världens mest populära CMS

Meteor

Ett snabbare sätt att bygga appar

React

JS-bibliotek för att bygga användargränssnitt

Våra tjänsteområden

Vi guidar dig till rätt beslut.

Strategi handlar om mål, styrning och uppföljning för ett lyckat webbprojekt. Du behöver koll på vision och behov för att göra rätt saker. Planering och processer för ett smidigt utförande och slutligen utvärdering för lärdomar och förbättringar.

Text, beteende och form.

Rätt innehåll för rätt kanal, både vad gäller text, interaktion och grafiskt material. Du får hjälp med hela eller delar av innehållet - copy, publicering och korrektur. Följsam design för mobil, webb och surfplatta ser vi som självklart.

Modernt, stabilt och lättanvänt.

För vissa är tekniken rolig och spännande. För andra bara ett nödvändigt ont. Med oss får du teknik som fungerar, är stabil och lätt att använda. Det finns ett flertal moderna verktyg att välja på och vi hjälper dig att hitta rätt.